Správná výživa: pravda a mýty

V současné době se stále více lidí snaží vést zdravý životní styl, a tedy jíst správně, ale stále ne každý chápe podstatu takové výživy, což vede ke vzniku mnoha různých mýtů o ní. Proto je tento článek věnován zjištění: co je stále jen mýtus a co je pravda?

Správná výživa je plnohodnotná a vyvážená strava, skládající se z přírodních a vysoce kvalitních produktů, které tělu dodají kompletní sadu bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálních látek, to znamená, že uspokojí všechny jeho potřeby a prospějí mu.

V dnešní době se stává velmi populární a spolu s její oblibou přibývá tvrzení o správné výživě. Co je tedy ve skutečnosti pravda a co je mýtus?

Mýty

1. Správná výživa je poměrně drahá. To není pravda, protože téměř každý má možnost koupit levnou a cenově dostupnou zeleninu nebo ovoce a také koupit běžné obiloviny.

2. Musíte kupovat pouze organické produkty. Ve skutečnosti nejsou vždy „správné“. Takové nápisy jsou velmi často zaměřeny pouze na zvýšení prodeje.

3. Správná výživa není vůbec chutná. Ve skutečnosti existuje obrovské množství zajímavých a chutných „zdravých“ jídel, které osloví každého.

4. Velké množství jídel škodí. Ve skutečnosti je to přesně naopak. Platí totiž, že čím méně člověk jí, tím více si jeho tělo začne šetřit do rezervy. V ideálním případě by počet denních jídel měl dosáhnout pěti nebo šesti a zahrnovat kompletní snídani, oběd a večeři a také pár svačin během dne.

5. Jediný způsob, jak zhubnout, je snížit kalorie. Není to zdaleka jediný, ale jistý způsob, jak zhubnout, ale i tak je potřeba zajistit, aby výživa zůstala kompletní. Zároveň pro dosažení a upevnění výsledků je potřeba nezapomínat na sport a pohybovou aktivitu.

6. Potraviny s nejmenším množstvím tuku jsou nejzdravější. Mnoho lidí se tuků bojí, ale tuky hrají velkou roli ve fungování těla. Nasycené tuky škodí, stejně jako transmastné tuky, ale živočišné a rostlinné tuky musí určitě obsahovat jídlo každého člověka.

7. Svačina je špatná. Naše tělo potřebuje energii po celý den, proto je svačina nezbytná. K tomu je však třeba vybrat ty produkty, které nemohou škodit zdraví, to znamená, že sladkosti na svačinu nejsou vhodné.

8. Musí se snížit množství sacharidů. Je důležité pochopit, že sacharidy se dělí na jednoduché a složité. Konzumace prvních musí být snížena na minimum (nasycení z nich rychle přejde), ale druhé musí být obsaženo v jídle každého člověka.

9. Čokoláda je špatná. To se o žádné čokoládě říci nedá: hořká posiluje imunitní systém, obsahuje vitamíny, pomáhá zlepšovat činnost kardiovaskulárního systému a zlepšuje duševní činnost.

10. Sladkosti jsou zakázány. Pokud budete jíst sladkosti s mírou a před 12. hodinou, pak z toho nebude žádná škoda.

11. Po 18. hodině nemůžete jíst. Vzhledem k tomu, že mnozí chodí spát až kolem půlnoci, toto pravidlo neplatí. Poslední jídlo musíte jíst 3-4 hodiny před spaním.

12. Ovesná kaše je nejzdravější snídaně. Toto tvrzení je pravdivé jen napůl – hodí se pouze tehdy, když je vyrobeno z hrubého ovsa, který se v obchodě vyskytuje jen zřídka. Upravené ovesné vločky neobsahují všechny jeho blahodárné vlastnosti, a proto nemohou tělo nasytit na maximum.

13. Ovocné šťávy a čerstvé ovoce jsou stejně zdravé. Není to pravda: množství vitamínů i minerálů ve šťávách je mnohem nižší a vláknina v nich není téměř žádná. Šťávy ze sáčku obsahují velké množství konzervantů, potravinářských přídatných látek a cukru, proto je třeba se jejich používání vyvarovat.

Pravda

1. Hlavní postulát správné výživy: polovina stravy by měla být ovoce a zelenina, čtvrtina – sacharidy a čtvrtina – bílkoviny.

2. Sacharidy musí být přítomny v každodenní stravě. Dodávají tělu energii a jejich nedostatek může vést k bolestem hlavy, slabosti a ospalosti. Všechny sacharidy se dělí na jednoduché a složité. Ty první se nejčastěji vyznačují sladkou chutí a rychlou stravitelností, to znamená, že mají malý užitek, a ty druhé, které se nacházejí v obilovinách, vláknině a škrobu, uvolňují energii ve fázích a dávají dlouho pocit sytosti.

3. Tuky slouží jako stavební materiály pro buňky. Dělí se stejně jako sacharidy do 2 skupin: nenasycené (jsou rostlinné), které jsou pro tělo prospěšnější, a nasycené (jsou živočišné). Při velké fyzické námaze, stejně jako v chladném počasí, je obzvláště důležité jíst potraviny obsahující tuk. Úplné odmítnutí tuků může vést k vážným zdravotním problémům.

4. Bílkoviny jsou zodpovědné za plné fungování těla. Měly by být přítomny ve stravě každého, v požadovaných objemech. Nedostatek bílkovin může vést k znatelnému poklesu koncentrace a snížení výkonnosti člověka.

Je tedy třeba poznamenat, že plnohodnotné menu těch, kteří se snaží jíst správně, by nepochybně mělo obsahovat bílkoviny, sacharidy a tuky. Není třeba se ve všem přehnaně omezovat – někdy si v rozumných mezích můžete dovolit i sladké.

Související článek: Základní zásady správné výživy

Autorka článku: fitness trenér Irina Pachomova

Pokud si nevíte rady, obraťte se na mě, ráda vám pomohu. Vyberte si z konzultací, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Přečtěte si i další články z rubriky Strava

Služby, které by vás mohly zajímat

Chci komplexní nabídku

Komplexní nabídka trenérských služeb na měsíc

Naučíte se správné provedení cviků. Zažijete tréninky na vlastní kůži. Dozvíte se o tom, jaký má být váš jídelníček. Pochopíte, jak má vypadat právě váš trénink.

Číst více

Chci tréninkový plán

Sestavení tréninkového plánu

Sestavím pro vás tréninkový plán na míru dle vašich cílů. Tréninkový plán bude přizpůsoben vašemu zdravotnímu stavu a fyzické kondici.

Číst více