Irina Pachomova na facebooku

Káva a čokoláda

Čokoláda

Asi každý z nás má rád sladké a někdo dokonce „ujíždí“ na čokoládě nebo jiném druhu sladkosti. Je však důležité konzumovat kvalitní výrobky nepoškozující zdraví.

Existuje známé tvrzení, že čokoláda obsahuje antioxidanty, které zabraňují vzniku nemocí srdce, cév a rakoviny. Je dobré si ale uvědomit, že tato tvrzení mají komerční podtext, tudíž je brát s rezervou.

Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je skutečně zdrojem antioxidantů, ale čokoláda za pár korun s touto čokoládou nemá nic společného.

U kvalitních čokolád kakaová hmota tvoří až 70% i více, kakao je spojeno pravým kakaovým máslem, trochu doslazeno a voní jako přírodní vanilka. Takovou čokoládu klidně můžeme nazvat zdravou potravinou.

Jak tedy vybrat kvalitní čokoládu?

První, na co byste měli obrátit svoji pozornost je obsah kakaa v čokoládě. Na kvalitních čokoládách si toho všimnete hned – je označen velkým písmenem na obalu v procentech. Ale u nekvalitních čokolád se to na první pohled nedozvíte. Čím je procento nižší, tím drobnější a nenápadnější bude jeho označení.

V obsahu ingrediencí na prvním místě bude ta surovina, které je v čokoládě nejvíc. Pokud na prvním místě bude například cukr, tak je cukru v této čokoládě nejvíc.

Čím levnější čokoláda bude, tím nižší bude kvalita použitého tuku. Tuk může být rostlinný, což však automaticky neznamená, že je zdravější.

U levných čokolád je používaná vanilka syntetická a do mléčné čokolády může být přidán mléčný tuk a sušené mléko.

Káva

Káva je krásně vonící lahodný nápoj a pije se především pro jeho povzbuzující účinky.  I já si ráda zajdu do pěkné kavárny a pochutnám si na dobrém pressu s mlékem :)

Je-li káva zdravá?

Současné výzkumy potvrzují, že káva není tolik škodlivá, jak se o ní tvrdí. Naopak je bohatá na antioxidanty a další látky, které zabraňují civilizačním chorobám a snižují působení škodlivých látek na lidské tělo.

Na americké Vanderbitově univerzitě výzkum kávy ukázal, že káva díky svému chemickému složení úspěšně potlačuje sklony k sebevraždě, cirhózu jater, některé typy rakoviny, bronchiální astma, srdeční choroby a Parkinsonovu nemoc.

Pokud si chcete dopřát jen blahodárné účinky kávy, vybírejte jen tu kvalitní. Existuje totiž káva, která s kávou nemá nic společného. V pořadu Peklo na talíři se o tom dozvíte více.

http://www.stream.cz/peklonataliri/684722-peklo-na-taliri-kava

Kolik káv si denně můžeme dát?

Z různých zdrojů, jako jsou to odbornici nebo výzkumy, bezpečný počet šálků kávy je dva až šest (brala bych něco mezi). Cukr nebo mléko přidané do kávy účinnost zdravých látek nesnižují.

Dokonce pražení kávy zvyšuje účinky antioxidantů a jejich obsah není zničen ani po procesu odstraňování kofeinu.

Káva a cigarety

Kdo si rád u kávičky zapálí, musí počítat s horším účinkem. Vzájemné působení škodlivých látek, které obsahují jak káva, tak i tabák, souběžnou konzumací jen posiluje a výrazně poškozuje vaše zdraví než jejich rozdělené užívání. Káva umocňuje negativní účinky nikotinu.

Nezapomínejte, že všeho je s mírou.

Autorka článku: Irina Pachomova

Přečtěte si i další články z rubriky Strava

Dejte LIKE zdravému tělu!

Přidejte se k nám!

×