Psychika ovlivňuje hubnutí. Co s tím?

Téměř každý někdy ve svém životě chtěl zhubnout, ale ne zdaleka každému se to i podařilo. Za neúspěchem stojí velmi často právě rozhozená psychika, stres, depresivní nálady nebo špatná přesvědčení.

Nejprve si musíte udělat pořádek sami v sobě a pak teprve můžeme začít pracovat na našem lehčím těle. Stav psychiky se totiž odráží na fyzickém těle.

Chcete-li zhubnout, doporučuji následující:

  • Najít motivaci – každé naše jednání se děje z nějakého důvodu. Jsme pro něj motivováni nejrůznějšími podněty a pro hubnutí si musíme najít motivaci trvalou, ne jenom chvilkovou (např. zhubnu do plavek a po konci plavkové sezóny na zdravý životní styl už ani nepomyslím).
  • Stanovit reálné cíle – nemá smysl si dávat nereálné cíle, jež nemáte šanci zvládnout (např. nikdy jste neběhali a za měsíc uběhnete maratón). Nedosažitelné cíle nemá vůbec cenu stanovovat, neboť jejich nedosažení bude generovat leda zklamání a tím pádem i ztrátu motivace.
  • Odměňovat se něčím, na co se budete těšit a pokud možno ne z oblasti příjmu dobrůtek. Odměnit se ale může člověk mnoha věcmi – návštěvou kadeřníka, novými šaty, masáží, knihou, výletem …. Možností je opravdu nespočet a odměna opět stimuluje motivaci k další práci na sobě.
  • Nenechat se ovlivňovat – každý začátek je těžký a je ještě těžší, když kolem sebe vidíme a slyšíme zprávy o tom, jak hubnutí je náročné, způsobuje diskomfort a nepohodlí. Naše tělo se tak podvědomě začne vyvolanému stresu bránit. Proto se raději všem negativním zprávám a informacím vyhněte, jinak si zaděláte na problém už na začátku. Nechcete přeci, aby se vaše tělo podvědomě bránilo hubnutí ze strachu, že mu bude při zdravém stravování a pohybu nepohodlně.
  • Budovat pevnou vůli – pokud ji nemáme dostatečně silnou, abyste ze dne na den radikálně změnili svůj život, začali pravidelně cvičit a stravovat se výhradně zdravě, zkuste postupovat po malých krocích. Postupujte krok za krokem a časem vám ani nepřijde, jak velký pokrok jste udělali. Jestliže jste nikdy nesportovali, začněte s lehčí pohybovou aktivitou, která vás bude bavit – např. tanec, jóga, jízda na kole či kolečkových bruslích…
  • Nebýt na to sami – můžete zapojit kamarádku, partnera nebo využít služeb odborníků na výživu a pohyb. Pokud chcete postupovat při hubnutí opravdu zodpovědně, navštivte nutričního specialistu, rozeberte s ním váš dosavadní jídelníček a uvidíte, zda neděláte někde zásadní chyby, o nichž vůbec nemusíte vědět. Dalším pomocníkem pro hubnutí může být trenér, který vám sestaví osobní tréninkový plán podle vašeho momentálního fyzického i zdravotního stavu. Když na vás někdo bude čekat v posilovně, na cvičení s největší pravděpodobností dorazíte a zajistí vám to pravidelnou docházku.
  • Najít čas na odpočinek a relaxaci – v procesu hubnutí je nejenom důležité správně jíst a hýbat se, ale také odpočívat. Tělo potřebuje dostatek spánku, relaxace, aby nabralo sílu do dalšího pohybu. Pokud nebudete dostatečně odpočatí, nebudete dosahovat takových výsledků, které očekáváte. Pozor, odpočatí musíte být jak fyzicky, tak i psychicky.

Velkým nepřítelem při hubnutí je stres. Pokud jste v dlouhodobém stresu, tělo se samo brání úbytku hmotnosti. Nechce přijít o jisté zásoby energie ve formě tuku. Proto je nezbytné, abyste se pokusili stres co nejvíce eliminovat.

Pokud se vám hubnutí nedaří, nevěště ho hned na hřebík. Vše má svůj důvod a je důležité najít příčinu, proč vám to hubnutí nejde.

Související článek: Sebedůvěra

Autorka článku: fitness trenér Irina Pachomova

Pokud si nevíte rady, obraťte se na mě, ráda vám pomohu. Vyberte si z konzultací, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Přečtěte si i další články z rubriky Psychika

Služby, které by vás mohly zajímat

Potřebuji poradit

Písemná konzultace

Odborná rada. Podrobné řešení vašeho problému. Doporučení. Možnost pokládat další otázky. Obecné rady jako bonus. Odpověď do 3 dnů.

Číst více

Potřebuji poradit

Poradenství a koučink

Společně zjistíme hlavní problémy a příčiny, proč nehubnete. Pomůžu a poradím v řešení vašich problémů, naučím jak na sobě pracovat.

Číst více